Pidetään miehistä huolta

Suomessa kuolee joka vuosi yli 900 miestä eturauhassyöpään. Moni elämä olisi pelastettavissa, jos syöpä havaittaisiin ajoissa. Sininen päivä kannustaa lisäämään tietoisuutta eturauhassyövästä sekä hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoihin ajoissa. Sininen päivä -kampanja huipentuu viikolla 46. Haasta mukaan myös omat ystäväsi!

Miksi Sininen päivä?

Sininen päivä -kampanja nostaa esille yhden miesten elämää isosti uhkaavan sairauden, eturauhassyövän. Eturauhassyöpä on Suomessa miesten ja samalla koko maamme yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Moni henki olisi pelastettavissa, jos syöpä löydettäisiin ajoissa paikallisena tai paikallisesti levinneenä. Kampanja kestää viikon ajan marraskuussa ja huipentuu viikolla 46 (13.–19.11.)

Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Järvisen mukaan siihen, että Suomessa moni eturauhassyöpä löytyy vasta levinneenä on useita syitä. Yksi on se, etteivät miehet aina osaa ottaa oireita riittävän vakavasti, eivätkä täten hakeutua tutkimuksiin ajoissa, jolloin syöpä ehtii levitä ja ennuste huonontua.

Yleistä tietoisuuden nostamista siis tarvitaan edelleen ja siksi tämä kampanja on olemassa. Kampanjan avulla haluamme peräänkuuluttaa eritoten miesten omaa aktiivisuutta selvittää, miten minun eturauhasni voi. Jokaisen olisi lisäksi hyvä olla tietoinen omista henkilökohtaisista riskitekijöistään, kuten lähisuvussa esiintyvistä syöpätapauksista. Jos oireita ilmaantuu, tutkimuksiin kannattaa hakeutua aina ennemmin kuin myöhemmin”, Kimmo Järvinen painottaa.

Sininen päivä haluaa korostaa myös lähimmäisten roolia. Sillä, että omaiset ja lähellä olevat ihmiset kysyvät mieheltä aika ajoin tämän vointia, ja tuuppaavat tarvittaessa kohti lääkäriä, voi olla iso ja ratkaiseva merkitys. Haluamme kampanjassamme muistuttaa, että meillä kaikilla on elämässämme tärkeitä miehiä kumppaneina, isoisinä, lapsina ja ystävinä, joten pidetään heistä yhdessä huolta.

Lähimmäisen merkitys on suuri. Sillä, että omaiset ja lähellä olevat ihmiset kysyvät mieheltä aika ajoin tämän vointia, ja tuuppaavat tarvittaessa kohti lääkäriä, voi olla iso ja ratkaiseva merkitys. Haluamme kampanjassamme muistuttaa, että meillä kaikilla on elämässämme tärkeitä miehiä kumppaneina, isoisinä, lapsina ja ystävinä, joten pidetään heistä yhdessä huolta”, sanoo Järvinen.

Sininen päivä -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta eturauhassyövästä sekä kannustaa miehiä hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoihin ajoissa.

Kampanjan järjestävät Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propo ry ja Docrates Syöpäsairaala.

Kampanja toimii ensisijaisesti sosiaalisessa mediassa, jossa haastetaan yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä osallistumaan kampanjaan ja jaetaan informaatiota eturauhassyövästä sekä esitellään mukana olevat organisaatiot.

Sininen päivä -kampanja:

  • Alkaa marraskuun alussa, joka on valtakunnallinen eturauhassyöpäkuukausi, ja huipentuu viikolla 46 (13.–19.11.)
  • Järjestettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2019
  • Nostaa tietoisuutta eturauhassyövästä ja sen yleisyydestä sekä ajoissa tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen tärkeydestä
  • Yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt voivat osallistua kampanjaan ja osoittaa tukensa miehille sosiaalisessa mediassa. Tarkemmat tiedot ja osallistumisohjeet löydät täältä.
  • Tukensa eturauhassyöpään sairastuneille voi osoittaa myös kantamalla Sinistä nauhaa. Tarkemmat tiedot Propon sivuilta.
  • Sininen päivä on Propo Suomen Eturauhassyöpäyhdistys ry:n ja Docrates Syöpäsairaalan yhteinen kampanja Suomessa. Hanketta ovat tukeneet taloudellisesti myös Astellas Pharma, Bayer Oy sekä Janssen-Cilag Oy.
  • Propo ry on perustettu vuonna 1997 ja se on Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenjärjestö